Sunday 1 January 2012

Stjärnor utan svindel

Adlibris 
  • Bandtyp: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 201105
  • Antal sidor: 534
  • Vikt i gram: 282
  • ISBN10:917001888X
  • ISBN13:9789170018886

Sofie är gift med en framgångsrik man. Hon är en författarinna som kommer från överklass miljö som tycker om att umgås med sina vänner.
En av dem är Kaja som är vänster radikal feminist, frispråkig och homosexuell. De inleder ett förhållande där båda måste anpassa sig till varandra eller den andres livsstil vilket visar sig vara svårt och komplicerat. I Kajas omgivning, bemöts Sofie med misstänksamhet liksom Kaja i Sofies!
Vad förenar Sofie och Kaja? Vad göra dem för att få relationen att fungera? Hur påverka deras sätt att tänka, se på saker och ting varandra? Hur bemöts Kaja i Sofies överklassmiljö och Sofie bland Kajas vänsterpartister? Spännande eller hur? Därför vill jag rekommendera er den är boken!
Boken var en upplevelse att läsa - den är rolig och kan vara en kärleksguide för båda heterosexuella och homosexuella par! Den hjälpa människor att bli framåtsträvande, vidsynta, rationella, kärleksfulla och toleranta mot varandra.
Att läsa den få en att ifrågasatta saker som inte fungera bra i genusfrågor, politik, ideologi, religion, klasskillnader, äktenskap med mera.
Vad som fick mig att grubbla mest när jag läst boken var hur homosexuella människor bemöts i vissa länder eller religiösa kretsar.
Nyligen har jag följt nyheterna om sydafrikanska lesbiska kvinnor som våldtas för att dom, enligt de grymma männen, skall förvandlas till heterosexuella kvinnor! I andra kretsarna i världen diskrimineras eller marginaliseras homosexuella.
Om vi vill ha en jämlik värld, varför inte behandla andra med respekt och acceptera deras livsval istället för att tvinga dem till att anpassa till vår egna livsill?

Jag tycker att moderaternas skolpolitik är mycket bättre än vänsterns", sa jag. "Titta bara hur sossarna och vänstern har urholkat hela det svenska skol- och universitetssystemet! Det är fan inte klok!"
"Du vill väl ha privatskolor också" fnös kaja.
"Det är inget fel med privatskolor! I så fall ligger felet i att man värderar olika yrkesgrupper så olika! Men vi måste utbilda den unga generationen!
Det är inte klokt hur det har blivit, lärarlönerna är under all kritik och akademiker har ingen status alls!" s 94

"Och vänsterns syn på ekonomi ska vi bara inte snacka om", sa jag.
"Det är inte någon sorts orealistisk konspirationsteori som går ut på att "de" vill ta ifrån"oss" våra pengar hela tiden. Man skriker om att kapitalet gärna får flytta utomlands och storföretagen också, samtidigt som man kräver minskad arbetslöshet, sextimmarsvecka och utökad offentlig sektor! Var ska alla pengar komma ifrån?"
"Du har svalt allt skitsnack om vänstern, hör jag", sa Kaja mörkt och tände en cigarett. "Visst finns det pengar. Men inte där pengarna behövs..."
"Men fattar du inte att det är orealistiskt att sparka ut alla kapitalister och bygga ut den offentliga sektorn på samma gång? Folk måste tjäna tillräckligt med pengar för att kunna bli beskattade så att den offentliga sektorn kan få in intäkter, det vill säga skattemedel! Man kan inte beskatta folk på mer än vad de tjänar!"
"Det där är en massa sidosvammel", sa Kaja. " Det fattar du väl att det finns pengar, när direktorerna får fallskärmsavtal på tjugo miljoner? Det är så omoraliskt så att det är snuskigt! Vet du vad en sjuksköterska tjänar?"
"Nej", mumlade jag.
"Tolv till tretton tusen i månaden! "gormade Kaja och slog handflatan i bordet. "Snacka om bristande moral i det här jävla samhället!" s 94 - s 95

"Och högerns jävla människosyn", fortsatte Kaja. " Den är så vidrigt att jag inte står ut. När jag hör Carl Bildt snacka vill jag bara gå ut och spy..."
" Vi måste begrrrränsa invadrrrringen till dem som verrrkligen behöverrr den, och minska nerrr på okynnesinvandrarrrarna! Skorrade hon på perfekt Bildt- dialekt..
"Invandrare, ensamstående kvinnor med barn, misshandelsoffer, alkoholister, dem tycker borgarna att man ska sopa under mattan. Sedan pratar man om den nödvänliga arbetslösheten. Nödvändig för vadå? För att hålla lönerna nere. Folk lever under existensminimum, men det skiter Bildt och hans jävla anhängare fullständigt i." s 95

"Män!" sa Kaja. "Vad är de bra för? De fyller ingen funktion över huvudtaget. De är precis meningslösa. Tror du att det är därför de beter sig så jävla illa hela tiden? För att de vet om att de inte duger någonting till?
Jag fnissade. Kaja njöt i stora drag. Hennes ögon glänste...
"Helt utan menig", fortsatte Kaja glatt. "Det är därför de startar krig och håller på hela tiden, för att låtsas att de är viktiga. Kvinnor är vacka, kloka, inteligenta och duktiga. Mäm är fulla, dumma, meningslösa och inkompetenta. Det är samma sak hela tiden. Vart man än tittar. I familjer, i förhållanden, på jobbet, i politik. Varenda gång någonting meningsfullt blir gjort - sjukvård, omsorg, ta hand om gamla och fattiga, bistå flyktingar och krigsoffrar- så är det kvinnors verk. Och alltid när någon sorts skit händer - nedskärningar, starta krig, våldtäkter, hustrumisshandel, barnmisshandel, oprovocerad våld på gatorna . så är det män som ligger bakom.
Hela tiden. Utan undantag..."
Män borde betala högre skatt for att det är de som sabbar hela tiden. De kostar samhället en jävla massa pengar. Och dessutom har de högre lön för samma jobb!"
"Män skitar ned och kvinnor städar upp", fortsatte Kaja glatt."Du vet väl att den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är i det egna hemmet, därför att där riskerar hon misshandel och våldtäkt av sin man eller av någon annan henne "närstående" manlig individ? Och den farligaste platsen for en man är på gatan, eftersom det är där han riskerar att råka ut för andra män, som kan slå ned eller misshandla honom. Män, män, män. Skit, bråk, problem, kostnader. Man kan bli trott för mindre." s 116

"Housewarning vet du väl vad det är? En inflyttningsfest! En husvärmare! Det är några kompisar till mig som har flyttat in i en ny våning."
"Du menar lägenhet"
"Börja inte nu igen", sa jag och log.
"Det heter lägenhet!"
"Det där är en klassgrej. Lägenhet är svennigt att säga i de kretsar som jag kommer ur, Det heter våning.
"Svennigt?"
"Ja, svennigt. Proletäraktigt. Underklassmässigt. Det visar att man tillhör en annan samhällsklass", sa jag med spelat gravallvar. s 130

Jag tycker att ni är inskränkta och schablonmässiga i ert tankesätt. Det är sant att vissa invandrare fuskar med bidrag, men det gör somliga svenskar också. För att inte tala om skatterna..."
"Vad spelar det för roll? "sa jag. "Du skulle bli precis lika irriterad om en svensk lurade dig som om turk gjorde det. s 152

Bara för att många brott utförs av invandrare gör det inte alla invandrare till brottslingar. Många kriminella handlingar utförs också av svenskar , och jag blir nog lite irriterad om du därmed vill påstå att alla svenskar är kriminella. Men det går alltid så snabbt att dra slutsatser bara åt det ena hållet, eller hur?" s 153

No comments:

Post a Comment